När du köper en bostad gör du en mycket stor affär. Ditt ekonomiska åtagande blir stort under många år framöver och under ägandet kommer du att ha många osäkerheter att brottas med. Själva storleken på affären gör att många kan känna mildare tvivel och en osäkerhet inför framtiden. Dessa känslor kan också leda till en känsla av att köpet kanske inte var så lyckat.
Tänk om det kommer ut ett bättre hus på marknaden om någon månad? Betalade jag inte lite för mycket för huset? Tänk om räntan går upp och jag blir arbetslös och inte kan betala på bolånet? Dessa är vanliga exempel på frågor som kan uppkomma när köpekontraktet är påskrivet. Så, hur undviker du att drabbas av efter köpet- oro och -ångest? Här är några tips.
Bostaden är densamma som den du föll förr
Det finns en anledning till att du gick på visning, att du bestämde dig för att delta i budgivningen och att du såg till att vinna den. Anledningen är att bostaden tilltalade dig till den grad att du var villig att betala det som krävdes för att köpa den. Om ingenting dramatiskt har hänt med bostaden, är den efter inflyttning exakt densamma som den du föll för från början. Det är möjligt att du upptäcker några brister som drar ner ditt helhetsintryck när du börjar bo in dig, men överlag har du faktiskt inget att känna oro eller ångest för. En förutsättning för detta är emellertid att du verkligen tog ett väl genomtänkt beslut om bostaden innan du deltog i budgivningen!
Utgå från ekonomiska fakta
Blotta vetskapen om att du har dragit på dig en skuld som du förmodligen aldrig kommer att kunna bli av med kan göra att det känns lite obehagligt. Detta kan kanske bli lite extra tydligt om budgivningen drog iväg och du upplever att priset egentligen blev lite för högt. För att få en mer konkret bild av bostaden, lånet på den och dess kostnader är det klokt att utgå från rena ekonomiska fakta. En känsla kan vara mycket långt från sanningen.
Är det själva prislappen på bostaden som du känner hänger över dig? Notera då att priset egentligen inte spelar någon roll så länge som du kan betala räntor och amorteringar enligt din lånekalkyl. Är det kostnaderna för räntor samt amorteringar som bekymrar? Se då till att räkna på hur utgifterna ser ut exakt. Fundera sedan kring hur du kan hantera dem om något oförutsett skulle ske i hushållets ekonomi.
Diskutera inte med vänner och familj
Vänner och familj menar nog alltid väl. Deras inspel och kommentarer kring ditt bostadsköp kan dock vara en källa till tvivel och negativa känslor kring bostaden. Ett enkelt tips är att inte diskutera bostadsköpet i någon större utsträckning med dem. Alternativt kan du ta upp frågan om du upplever att du kan få goda råd av någon närstående.