Lånelöfte

Lånelöftet är det första steget mot ett bostadsköp. Med ett lånelöfte vet du nämligen precis hur mycket du kan få låna av banken. Det gör med automatik att du vet exakt vilken prisklass av bostäder du kan botanisera i och hur långt du kan gå i en budgivning. Rent formellt är ett lånelöfte en utfästelse av en bank att du, förutsatt att din ekonomi inte försämras under de sex månader som den gäller, kan ansöka om ett bolån enligt de villkor som listas i löftet.

Alla aktörer som erbjuder hypotekslån i form av bolån kan ge dig ett lånelöfte. Det gäller alltså såväl storbankerna Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken som särskilda hypoteksinstitut såsom statliga SBAB


Lånelöfte direkt

Ansökan om lånelöfte kan enkelt göras hos vilken bolånegivare som helst. Hos många av aktörerna är processen mycket smidig och det går till och med att ansöka direkt på nätet. Har du redan en kontakt hos en bank kan du givetvis också boka ett möte med honom eller henne. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det kan vara en idé att inte gå direkt till din vanliga bank. Jämför räntor för att undersöka vilken långivare som kan ge dig de bästa villkoren för ditt hypotekslån.

Normalt finns tre steg i processen att få ett lånelöfte online, nämligen:
1. Ansök på nätet
2. Invänta preliminärt besked på skärmen
3. Invänta slutligt besked i pappersform i brevlådan.

För att kunna göra en ansökan på nätet måste du ha BankID/mobilt BankID eller vara befintlig kund i den bank du väljer. För sistnämnda loggar du in på din internetbank som vanligt och klickar dig fram till sidorna för bolån. De uppgifter du ska ange är i regel de vanliga personuppgifterna och adressuppgifterna. Alla långivare använder sedan UC för att inhämta den kreditinformation som behövs för kreditkontrollen


Lånelöfte vid budgivning

Många mäklare är noga med att alla som deltar i en budgivning har ett giltigt lånelöfte. Det främsta skälet är att säkra för säljaren av bostaden att den som vinner budgivningen också har möjlighet att genomföra köpet. Visserligen är en budgivning inte bindande, men det underlättar för alla parter om hela processen kan gå så smidigt som möjligt.

Exempel: Jonna och Niklas vill flytta från en hyreslägenhet till ett eget boende i form av en villa. De kontaktar sin bank och får beviljat ett lånelöfte på 4 miljoner (inklusive kontantinsats som betalas med egna pengar). Med lånelöftet i handen går de på visningar och när de har hittat drömboendet deltar de i en budgivning med ett utgångsläge på 3,5 miljoner. Jonna och Niklas har nu svart på vitt på att de kan följa med upp till 4 miljoner om de skulle vilja det.

Göra om lånelöftet till ett bolån

När banken utfärdar ett lånelöfte görs en komplett kreditkontroll av din ekonomi. Egentligen är det ingen skillnad på den kontrollen och den som skulle göras för ett nytt bolån utan lånelöfte. Kort sagt är bankens utfästelse i princip ramen för ett bolån. Det är bara detaljerna kring bostadens pris och hur lånet ska läggas upp med bindningstider och räntor som ska kompletteras.

När du står i begrepp att skriva under köpeavtalet för bostaden och erlägga handpenning är det bara att meddela banken att du vill använda lånelöftet som underlag för bolån.