svensk sommarstuga

Våren är i antågande och så även den svenska stugsäsongen. Om du letar efter din drömstuga så vet du att marknaden just nu inte är överfull med objekt. I jämförelse med samma period under 2012–2014 så finns det idag mindre än hälften så många objekt till salu. Det är dock inte desto mindre viktigt att du kontrollerar att drömstugan verkligen är det du önskar. Här går vi igenom lite av de viktigaste sakerna att kontrollera.

Drömstugan inom räckhåll

1 700 fritidshus ligger idag ute till salu, vilket är ett lågt antal objekt. Men letar du efter drömstugan så ska du ändå inte avskräckas eller bli desperat i ditt sökande. Det är nu efter påsk som marknaden för fritidshus brukar dra igång på allvar.

När du väl hittat stugan du drömt om ska du dock vara observant på flera saker innan du slår till. I slutänden hjälper det dig att som du annars kan bli tvingad att lägga på reparationer och renoveringar samtidigt som du sparar pengar. Du kan även kolla runt på olika sidor som exempelvis sparapengar.com där du kan se fler värdefulla spartips.

När du hittat drömtorpet är det inte bara att slå till. Ta dig gärna tid att undersöka huset innan du bestämmer dig. Undersökningsplikten är densamma som när du köper en villa, och kan nästan bli lika kostsamt om du slarvar med detta.

Undersökningsplikt

Drömtorpet kan vara en härlig upplevelse att snubbla över, och precis som med allt annat så är det då inte självklart att man noterar de mindre skavankerna i dessa fall. Det bästa är att ta in en besiktningsman för att göra en överlåtelsebesiktning. Då får du en bra överblick över eventuella fel och även framtida underhållsbehov.

Elektricitet

Många kan anse att det inte är lika noga med kvalitet när det gäller stugor, vilket är fel och ibland kan bli rent av farligt. Det är kanske lätt hänt att de som äger stugor hellre gör mindre elarbeten själva än att ta in certifierade elektriker. Till viss del funkar detta, men precis lika viktigt som annars att det är korrekt gjort. Kontrollera så att det finns fungerande jordfelsbrytare samt jordade uttag, vilket är ett krav.

Fukt

Här finns det en mycket enkel variant på hur du kontrollerar detta. Använd din näsa. Luktar det fukt någonstans i stugan så är det väl värt att undersöka närmare. Undersök extra noga runt fönster och känn så att materialet inte är mjukt. Även krypgrunder, som inte alltför sällan har fuktproblem bör undersökas.

Avlopp

Kanske inte det roligaste att kontrollera, men väl värt att undersöka innan köpet. Kontrollera så att avloppsanläggningen är godkänd med kommunen. I många kommuner nära kusten har kraven på avloppen skärpts avsevärt idag, både på trekammarbrunnar och slamavskiljare. Om kommunens krav säger att man behöver byta ut reningsanläggningen så kan detta bli en kostsam historia.

Vatten

Undersök vattenkvaliteten innan du slår till och köper stugan. Om vattnet exempelvis kommer från en samfällighet så bör du ta reda på krav och kostnader för att vara med i den. Det är också en bra idé att kontrollera om det finns möjlighet att tömma stugans vattenledningar under vintern om huset då står tomt. Detta skyddar dig från att systemet fryser och då kan orsaka kostsamma skador.

Utöver dessa saker är det även bra att undersöka fler delar av stugan som exempelvis skorsten, bygglov, konstruktion, servitut och markägare. Kom ihåg att ju mer noggrann du är, desto större chans får du att sedan njuta av just din drömstuga och spara pengar på köpet.